Oldalak

2013. január 20., vasárnap

Narancsos kuglóf

A receptet Anya találta a Gasztro c. rejtvényújságban. Be kell vallanom (szégyen ide, szégyen oda), hogy még soha nem sütöttem kuglófot. Van kuglófsütőm emberemlékezet óta, de valahogy kimaradt a kuglófsütés az eddigi életemből. Amíg bent laktunk a városban volt alattunk egy bolt, ahol árultak háromszínű kuglófokat, hatalmasak voltak és nagyon finomak. Aztán Baján az utcánkban is van egy pék, tőle is vettünk néha, az is fonom volt, de az is régen volt. Most úgy gondoltam, legyen. Annyira nehéz dolog nem lehet, még akkor sem, hogy ez valami kuglóf de lux-nak látszott. Az eredeti recept szerint mandulaforgáccsal kellett volna díszíteni, de az nem volt itthon, így jobb híján arra gondoltam, narancshéjat reszelek rá. Annamari meg nem szereti a fekete csokit, ezért egy-két szeletet fehér csokival vontam (volna) be, csak ezt meg egy kicsit beszívta a tészta. (Csak egy-két kockányi fehér csoki volt itthon). Legközelebb több fehér csokival készülök, mert érdekes lehet, ha az egyik szelet fehér, a másik fekete. 

Hozzávalók: 6 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg rétesliszt, 6 evőkanál frissen facsart narancslé (ez kb. 6 cl, egy közepes narancs leve), 1 narancs reszelt héja, 10 dkg vaj + a sütőforma kikenéséhez, 1 sütőpor.
Csokoládé a csokimázhoz, mandulaforgács a (itt reszelt narancshéj) a díszítéshez.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük habnak és hozzáadunk 10 dkg cukrot. A sárgáját a többi cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott, de nem forró vajat, majd apránként a sütőporral összekevert lisztet, a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Végül óvatosan hozzákeverjük a felvert, cukros tojásfehérjét is. Alaposan kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, s előmelegített 200 fokos sütőben kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e már. A formában hagyjuk kihűlni. Miután kivettük a formából, rátesszük a csokimázat.
A csokimáz: A csokit (itt kb. 5-6 dkg) kockákra törjük, hozzáadunk 1-2 evőkanál vizet és gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben (kb. 1 perc) felolvasztjuk. Hozzákeverünk 1 evőkanál étolajat. Én konyhai ecsettel kentem rá a csokit a kuglófra. Lehet ennél jobb megoldás is, nekem nincsen erről tapasztalatom, de így elég egyszerűnek tűnt. 

Téli délutáni teázgatáshoz, kávézgatáshoz kitűnő. Ilyen alkalmakra ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése