Oldalak

2012. május 10., csütörtök

Tönkölyös rúd sárgarépakrémmel



Ma az iskolába vittem ezt az összeállítást. Nagy örömömre egy csokor dicséretet learattam vele a kollégáimtól.  Az ő kérésükre gyorsan ide is felteszem.  (A sárgarépakrémhez nagyon hasonló salátát már a színes téli saláták között leírtam.)
Tönkölyös rúd
Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 0,5 kg fehérliszt (+ liszt a formázáshoz), 5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dl langyos víz, 2-2,5 kávéskanál só, 1 kiskanál cukor.
Elkészítése: A tejet kézmelegre langyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a kétféle lisztet összekeverjük, átszitáljuk.  A sót az edény szélhez közel, körbe szórjuk a lisztbe. Az élesztőt a liszt közepébe készített „kráterbe” öntjük. (Ezzel a megoldással az a célunk, hogy az élesztő és a só közvetlenül ne érintkezzen.)  Elkezdjük összedolgozni a lisztet az élesztővel, folyamatosan adjuk hozzá a vizet, és addig dolgozunk a tésztával, amíg egynemű rugalmas anyagot kapunk, a tészta elválik az edény oldalától és a kezünktől. Ekkor meghintjük egy kis liszttel, letakarjuk, és langyos helyre tesszük. (Akinek kelesztő tála, dagasztó gépe van, használja a megszokott módon.) Kb. egy órát kelesztjük a tésztát. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk és nyolc egyforma részre osztjuk.  A nyolc kis cipót egyenként kinyújtjuk olyan hosszú téglalappá, amilyen hosszú a tepsink. A téglalapokat a hosszabb oldaluknál kezdve feltekerjük, mint a bejglit, így kapunk nyolc rudat. Sütőpapírra bélelt v. kilisztezett tepsibe teszünk egyszerre négy rudat. Kb. fél órát hagyjuk még pihenni, majd kb. 180-200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Mikor forrón kivesszük a rudakat, vízzel átkenjük őket, majd rácsra teve hajuk kihűlni.  
Sárgarépakrém
Hozzávalók: 0,5 kg sárgarépa, 15 dkg vaj, fél citrom héja és leve, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál  paprikakém (Pirosarany),  só, bors, 1 késhegynyi őrölt babérlevél (snidling a díszítéshez)
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, kislyukú reszelőn lereszeljük, a fűszereket és a felolvasztott vajat hozzákeverjük.  Egy-két órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a tönkölyös rudakból kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, megkenjük sárgarépakrémmel, apróra vágott snidlinggel díszíthetjük.

Az eMpszi étrendjét követők tésztanapi étele lehet ez az összeállítás.

2 megjegyzés: