Oldalak

2011. december 4., vasárnap

Diós zellerpüré

A krumpli mellett sok zöldség alkalmas arra, hogy köretként pürét készítsünk belőle. Az egyik legfinomabb ezek közül a zeller. Ez a karakteres ízű gumó nem igényel semmi fűszerezést a són kívül. Viszont nagyon jól harmonizál a dió ízével. Ezért azt gondoltam, hogy a múltkor már emlegetett saját készítésű zölddiós olajamat most összeházasítom a zellerpürével, és ha már dió, akkor egy marék durvára vágott diót is pirítottam rá. Ajánlóm. 

Elfelejtettem méregetni a miből mennyit főzés közben, ezért most a pontos mennyiségeket innen írom: http://buvosszakacs.blog.hu/2011/07/03/zellerpure egy kevéske módosítással.

Hozzávalók: 50 dkg zeller hámozva, 10 dkg vaj, 8-10 dl, só, 5 dkg dió, 1 evőkanál zölddiós olaj

Elkészítése: A meghámozott zellert először félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, a szeleteket csíkokra vágjuk. Vajon párolni kezdjük, majd kb. fél liter tejet öntünk hozzá és puhára főzzük. Néha megkeverjük, és ha kell, öntünk még hozzá tejet. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pépesítjük, megsózzuk, és tejjel ha sűrűnek ítéljük, tejet öntünk még hozzá. Egyet forralunk még rajta. Közben a diót késsel durvára vágjuk, és száraz serpenyőben állandó rázogatás, kevergetés közben egy kicsit megpirítjuk. Tálaláskor a pürét megszórjuk a dióval és meglocsoljuk egy kis zölddiós olajjal.

2 megjegyzés: