Oldalak

2011. június 16., csütörtök

167. Zöldségnapra zöldborsó-krémleves gerslivel


Hozzávalók: 20 dkg zöldborsó, 1 fej újhagyma, 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál oregánó (szurokfű), pár szál petrezselyemzöldje, 1 evőkanál tejföl, kevés reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé, 4 evőkanál gersli (árpagyöngy) , só, bors, 1 liter víz. 

Elkészítése: A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a vajon dinsztelni kezdjük, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket (egy keveset félreteszünk a tálaláshoz) és a borsót, megsózzuk, borsozzuk. Kevés vizet adjunk hozzá apránként és puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, bomixerrel az egészet pépesítjük, hozzáadjuk a tejfölt és állandó keverés közben felengedjük a vízzel. Még egyszer átforraljuk. A gerslit sós vízben megfőzzük és levesbetétként adjuk hozzá. Tálaláskor citromhéjjal, citrommal ízesítjük.

Váratlan helyzetek

Ma reggeltől estig nem volt internetem. Úgy jött ez, mint derült égből a villámcsapás. Annyira megszokjuk ezeket a dolgokat, hogy egészen meg vagyunk zavarodva, ha valami homok kerül a gépezetbe.
Erről azt jutott eszembe, hogy érdemes magunkba néznünk, hogy miként is szoktunk reagálni a váratlan helyzetekre. Kiderülhet, hogy nem éppen a leghasznosabban cselekszünk ilyenkor. Jó, ha tudjuk, hogy a viselkedésünk nem kőbe vésett dolog. Persze, mindig az az első reflex, hogy a megszokott módon reagálunk. De mindig van más megoldás. Sokszor önmagunkat a legnehezebb, a legfárasztóbb elviselni. Nehéz néha elfogadni, hogy a viselkedésünkön tudunk változtatni, és nem vagyunk bezárva semmiféle rossz sorsba. Inkább csak rossz szokásokba. Bár bezárva ezekbe sem annyira inkább csak beleragadva. De ha tudjuk, hogy változtathatunk, az már az első lépés a jobb felé. 

Az O típusú embernek a váratlan helyzetek is nagyon sokszor azt a megoldást dobják fel először, hogy enni kéne valamit, mert kell az erő, kell a bátorság. Nos, ez nem feltétlen a legjobb válasz. De nem is ilyenkor kell elkezdeni az életmódváltást. Hadd népszerűsítsem most ennek ürügyén is a kötött étkezési idők szokását. Mert ha ezt már kellően begyakoroltuk, akkor a váratlan helyzetekben sem a evés jut először eszünkbe. 

Holnap folytatjuk.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a zoldborsot... es itt a szezonja, tehat enni kell. :)

    Amint nem tartom be az etkezesi idoket rossz iranyba mozdul a merleg mutatoja. Erdemes betartani! :)

    VálaszTörlés