Oldalak

2011. március 10., csütörtök

69. lépés. A változás, a mártás és a kompót


Napok óta a változásról gondolkodom. Az a meggyőződésem, hogy a változás maga az élet, és hogy mindig minden változik, akkor is, ha nem teszünk érte semmit, csak akkor egyáltalán nem biztos, hogy úgy változik, ahogy szeretnénk. Egyszer az a kép jutott eszembe, hogy úgy van ez, mint egy csónak a vízen. Ha nem evezünk, akkor is mozog az a jármű, csak nem sok esély van rá, hogy éppen odajutunk, ahová indultunk, ha csak úgy rábízzuk a vízre. Persze, az okos ember kihasználja a víz erejét is, és evezés közben pihenni is lehet, már amikor lehet. (Vízicsibe, hogy is van ez? Nehogy már hülyeségeket beszéljek. :) )

Tehát mindig minden változik. Akár akarjuk, akár nem. Ha valami nem javul, akkor romlik. Az nemigen van, hogy se ez, se az. Mindig úgy éreztem, hogy ha van egy célom, akkor ami nem segít, az hátráltat. És mindig van más választás.
Mégis sokszor nehéz tudatosan szorgalmazni a változást. Az biztos, hogy az riasztó, ha nincs arról képünk, ahová el kéne jutnunk. Ez akadálya lehet annak, hogy menjünk az úton. Nem szeretünk ködben menni. Nem szeretünk!? No ez enyhe kifejezés. Ködben menni nagyon rossz. De ha köd van, akkor érdemes ködlámpával menni. A reflektor ilyenkor nagyon rossz ötlet.

De beszéljünk még erről!

Tésztanapra:


Két nyomós okom, amiért ma ezt az ételt hoztam ide. Az egyik az, hogy többször felvetődött már, hogy mi a helyzet az eMpszi étrendjében a befőttekkel, kompótokkal, lekvárokkal. A másik pedig az, hogy napok óta azon gondolkozom, hogy a mártásokról lenne érdemes beszélgetni egy kicsit. A mártások ugyanis egyrészt hozzátartoznak a hagyományos magyar konyhához ősidők óta (már a nevük is nagy valószínűséggel a mártós szóból származik, és ma is él a mártogatós szóalakban is), másrészt pedig itt, a tél és tavasz határán már lassan a könyökünkön jönnek ki a téli alapanyagok viszont a tavasziakra azért még várni kell egy kicsit. A különböző mártásokkal azonban az unalmassá vált alapanyagokat is érdekessé tehetjük. A mártások olyanok, mint a matematikában a szorzó. Mindig mást kapunk végeredményül, ha ugyanazt a számot mással és mással szorozzuk meg.
Többet fogunk beszélni a sós mártásokról, de most mégis kezdjük egy édességgel. 


Szóval a befőttekkel, lekvárokkal, kompótokkal meg az a helyzet, hogy ezekről sem kell lemondania annak, aki a szétválasztást követi, csupán annyi van, hogy a főzött gyümölcsök nem gyümölcsnapra, hanem tésztanapra valók. 

Gorfi meggyes-ananászos csokimártással


Hozzávalók: A gofrihoz: 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 4 egész tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 4 evőkanál cukor, 4 vaníliáscukor, 4 dl víz (vagy 2dl tej+2 dl víz). A tálaláshoz 1 evőkanál porcukor.
A mártáshoz: 40 dkg magozott meggy10 dkg ananászbefőtt (konzerv ananász), 1 dl ananászbefőtt-lé, 1 késhegynyi őrölt fajéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé. 2 késhegynyi só.
Elkészítése:
A gofri elkészítése: a tojásokat szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. A sárgáját kikeverjük a evőkanál cukorral, a vaníliáscukorral, egy késhegynyi sóval. Apránként hozzákeverjük a lisztet, a sütőport, az olvasztott vajat, a vizet ügyelve arra, hogy simára keverjük. A tojásfehérjét egy késhegynyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztához keverjük. Gofrisütőben kisütjük.
(Ha nincs gofrisütőnk, ezt a tésztát palacsintasütőben is kisüthetjük vastag palacsintákként. Kicsit más ételt kapunk, de az is finom. )
A mártás elkészítése:
A magozott meggyet (ebben az évszakban természetesen ez vagy fagyasztott vagy befőtt lehet) az befőttlében a pici sóval, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel addig főzzük, míg majdnem elfő a leve, ekkor beletördeljük, és felolvasztjuk a csokoládét, és jól összekeverjük, és hozzáadjuk az apróra vágott ananászt is, rummal ízesítjük. 


Tálalás: A gofrit porcukorral megszórjuk, majd a csokoládémártással tálaljuk.

A 69. lépésben a változást hoztuk szóba, no meg a mártásokat és a kompótokat is. :).

Holnap folyatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Evezés közben lehet pihenni, csak nem mindig. Attól függ milyen irányban evezel a folyón és attól is, hogy hol haladsz. :) Szóval lehet...mint ahogy a PW módszerében is lehet pihenni, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy haladni akarunk. :)

    VálaszTörlés
  2. Evezek en is a celom fele. Meg sokat kell eveznem, de nem adom fel, mert akkor a viz visszasodor a kiindulasi pontomhoz. Ez nem akarom.
    Mar almodozom arrol, hogy talan majusban felvehetem a "kinott" ruhaimat. :-)
    Koszonom a tanitast a befottekrol, lekvarokrol. Eddig nem tudtam ezt es most mar mereszelek tesztanapon egy pici lekvart enni.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Itt vagyok, mégha ritkán írok is. Követlek.:)
    Gyöngyi, azt szeretem az írásaidban, és főleg így az utóbbi hét bejegyzéseiben, hogy nem osztod az észt (na, nem mintha előtte azt tetted volna), nem magas lóról mutogatod nekünk az utat, hanem látszik, érződik, hogy velünk járod. Látszik, érződik, hogy ezáltal te is ugyanúgy haladsz, fejlődsz általunk, mint mi általad. Benned is vannak megválaszolatlan kérdések és állandóan újabbak és újabbak jelennek meg.
    Ebből is látszik, hogy ez az egész egyszerűen nem lehet egy időszakos valami. Mert, ugye, te végigjártad már az utat, ha úgy vesszük, mégis, ennyi idő után is újabb és újabb eddig fel nem vetődött problémák, vetületek állnak elő.
    Nekem tegnap múlt 2 hónap, amióta csinálom. MA reggel megjegyezte a férjem, hogy úgy veszi észre, hogy negyon könynen megy ez most nekem. És igen, határozottan azt válaszoltam neki: nem is áll szándékomban eltérni ettől az életformától. Azt mondta: akkor jó. Lehet, hogy csak a blogomon írtam, de sokszor ő is velem tart. Nem feltétlenül napok erejéig, de egy-egy étkezése még gyümölcsnapon is megegyezik az enyémmel.
    És képzeljétek, kicsi lányom narancsot kért reggelire! (Az más, hogy az oviban aztán úgyis reggelizett mást is, de a példa, úgy látszik, kimondatlanul is ragadós.:))
    Szóval, visszatérve az időszakosságra, én nem szándékszom leállni sem 3 hónap, sem félév után. Nyilván lesznek alkalmak, napok, időszakok, amikor nem fogom tudni rendesen betartani a szabályokat (gondolok, pl. a nyaralásra), de a pihenés, ugye nem egyenlő a feladással.

    További sok sikert, jó eredményeket és tapasztalatokat mindenkinek! Itt vagyok, itt leszek, mégha néha háttérben is.:)

    VálaszTörlés
  4. Szép estét Mindenkinek!!
    Sajnos jó pár napig nem tudtam jönni,beteg lett a lánykám ismét!!:(:(
    Már olvasok is vissza csak azt szeretném mondani,hogy ma csináltam meg a víznapot!!:):)
    Már a másodikat!!

    VálaszTörlés
  5. Hógolyó! Mielőbbi gyógyulást kívánok a kislánynak. Neked meg gratulálok! :)))

    Sedith, tényleg folyamatosan tanulok azáltal is, hogy itt beszélgetünk. :)

    Ircsike, nem is fosszad meg magad finom dolgoktól. A mértékletesség a kulcsszó, tilalmak nincsenek.

    Vízicsibe, úgy tudod ezeket... sokat gondolok rád.

    VálaszTörlés