Oldalak

2010. november 20., szombat

Novemberi gyümölcssaláta datolyaszilvával


A datolyaszilva a Távol-Keleten őshonos növény, de hazánkban is megél, sőt mi több itt Pécsett is van termelője. Novemberben szüretelik.

Úgy huszonöt-harminc évvel ezelőtt találkoztam vele először. Akkor hurma néven hozott Apa valahonnan. Később az egyik ismerősünknél is láttam, eredetileg díszfaként ültette a kertjébe, de később szüretelt is róla. A Spárban fedeztem fel nem is olyan régen, ma meg a pécsi vásárcsarnokban vettem. ( a Spárban 150 Ft/ db. a vásárcsarnokban meg mérettől függően 80-100 Ft.)

Ezen a helyen lehet róla több mindent is olvasni. http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kaki.html.

Az a titka, hogy a megfelelő állapotában kell fogyasztani. Ha még nem elég érett, akkor nagyon fanyar, kiábrándító íze van. Ha túl érett lesz, akkor meg elszottyosodik. Viszont, amikor az érett ringlóra emlékeztet az állaga, akkor nagyon finom. Leginkább a sárgabarack ízét idézi. Annyira karakteres az íze, hogy gyümölcssalátában háromszor-négyszer annyi almával is remek.

A képen látható datolyaszilvás gyümölcssaláta:

Hozzávalók:

2 db enyhén savanykás alma (Jonatán, Jonagold, Idared stb.) 1 db téli körte az fél citrom leve, 1 db datolyaszilva, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 evőkanál durvára vágott mandula, 1 evőkanál hántolt tökmag, 1 kávéskanál lenmag.

Legközelebb a körete helyett inkább még egy almával készítem. A datolyaszilva sokkal jobban harmonizál az almával, mint a körtével.

Elkészítése:

Az almákat és a körtét kis falatnyi darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, a datolyaszilvát is összevágjuk, az előzőekhez adjuk, meghintjük a durvára vágott mandulával, dióval, tökmaggal, lenmaggal. Minden egyéb ízesítés nélkül nagyon finom.

Az eMpszi étrendjében minden napra gyümölcsreggelit ajánlunk, ha meg még a súlyunkat is szeretnénk csökkenteni, akkor minden negyedik nap gyümölcsnapra kerül a sor.

A gyümölcsnap csak addig riasztó, amíg a gyümölcsöt csak csemegének tekintjük, s nem „rendes ételnek”. Márpedig a gyümölcs nagyon rendes étel. A lehető legrendesebb. A titka, hogy teljesen nyersen, és egyéb ételektől külön érdemes fogyasztani, kivéve az olajos magvakat. Ezekkel – no meg az aszalt gyümölcsökkel – rengetegféle gyümölcssaláta készíthető mennyei ízekkel. Ha reggelire és gyümölcsnapon (ekkor is szigorúan tartva az evésidőket) nem „elrágcsálunk egy almát”, hanem készítünk magunknak valami finom gyümölcssalátát, és azt rendes ételként evésidőben, az asztalnál ülve elfogyasztjuk, nemhogy az önsajnálatra nem lesz semmi okunk, sokkal inkább az irigylésre méltó kategóriába kerülünk.


Egy cikk a gyümölcsről: http://www.hejszakacsok.hu/?action=cikk&id=6387

4 megjegyzés:

  1. Egy hete Meranoban még a fákon volt, ott nem szüretelték még le. Én is nagyon kedvelem. Tegnap láttam a Sparban. :)

    VálaszTörlés
  2. Vízicsibe! A Világjáró Triplanagyi Vízicsibék tudnak ilyeneket! :)

    Bianka, ha eltalálod, hogy mikor edd meg, akkor tényleg nagyon finom. (Én eltaláltam.):)

    VálaszTörlés
  3. :):) Eeeeez az elnevezés tetszik! :):):)

    VálaszTörlés