Oldalak

2010. szeptember 29., szerda

Töltött tojás zöldbabbal

Nagyon kevés időm volt elkészíteni ezt az ebédet, és nem lett túl szép az étel és a tálalás sem , de annyira ízlett mindannyiunknak, hogy mégis megörökítem.

Hozzávalók: A dinsztelt zöldbabhoz: 1 kg zöldbab, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só.
A töltött tojáshoz: 10 tojás, 2 dl tejföl 1 evőkanál magos mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 1 db piros húsos paprika, 10 dkg krémsajt.
Elkészítése: A megtisztított, kb. 2-3 cm-esre összevágott zöldbabot kevés olajon, sóval fokhagymával lassú tűzön megpároljuk. Szükség esetén kevés vizet adunk hozzá. Egy kicsit le is piríthatjuk, mert attól jó ízt kap, de vigyázzunk, oda ne égjen.
A tojásokat forrásban lévő vízbe feltesszük főni, s 10 perc alatt keményre főzzük, lehámozzuk. (Könnyebb vele dolgozni, ha egy kicsit előbb megfőzzük a tojást.)
A főtt tojásokat hosszában félbevágjuk, kivesszük a sárgáját, majd ezt egy tálban villával összetörjük. Sóval, borssal, tejföllel, a mustárra, az apróra vágott petrezselyemzöldjével jól kikeverjük, s visszatöltjük a fehérjékbe. Egy tűzálló tálba vagy tepsibe sorakoztatjuk a töltött tojásokat, egy-egy szelet piros, húsos paprikát teszünk mindegyikre, majd egy-egy deka krémsajtot pöttyentünk rá. Előmelegített forró sütőben kb. 10 percig sütjük. A zöldbabbal együtt tálaljuk.

Az eMpszi étrendjében hústalan húsnapi étel. Hidegen is élvezhető.

A dinsztelt zöldbab önmagában semleges étel. Más mellé is (pl .sültek, pörköltek, tokányok) adhatjuk köretnek. Hidegen is jó, pl. pirítóssal egész kellemes hidegvacsora egy jó kis teáva. A töltött tojást is ehetjük zöldbab helyett salátával, dinsztelt borsóval vagy bármi más semleges zöldségből készült étellel. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

3 megjegyzés: